Acasă » 2013 » Martie » 14 » Crin Antonescu: Nu este o Constituție făcută după cum vrea Traian Băsescu.
0:25 AM
Crin Antonescu: Nu este o Constituție făcută după cum vrea Traian Băsescu.

Preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, a participat luni la Sesiunea de comunicări ştiinţifice cu tema "Raporturile între puterile statului în sistemul constituţional românesc - o evaluare în perspectiva revizuirii Constituţiei", organizată de Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir" în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române şi revista "Dreptul". Antonescu a explicat că noua Constituţie nu va fi făcută pentru sau împotriva preşedintelui Traian Băsescu.  

 

În discursul susţinut în deschiderea sesiunii de comunicări ştiinţifice, Preşedintele Senatului României a făcut precizări referitoare la necesitatea revizuirii în acest moment a Constituţiei, premisele acestei revizuiri din punctul de vedere al majorităţii politice pe care o reprezintă şi riscurile care există privind procesul de revizuire a legii fundamentale a ţării.

 

Preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, a menţionat Constituţia din 1991 considerând că a permis funcţionarea, cu toate dificultăţile, unor instituţii democratice fundamentale, unei democraţii constituţionale, unui pluralism politic aşezat şi crescut de la an la an, unui sistem parlamentar şi de separaţie a puterilor în stat care au făcut România, în tot acest răstimp, din ce în ce mai compatibilă cu ceea ce înseamnă modelul democratic, constituţional şi parlamentar occidental.

 

Totodată, Preşedintele Senatului consideră că revizuirea Constituţiei va asigura recredibilizarea sistemului constituţional şi a legii fundamentale însăşi şi va determina evitarea unor confruntări absolut nefericite sau momente critice care au existat în ţara noastră în ultima perioadă.

 

"De ce acum o revizuire? Înainte de toate, cred eu, pentru că e nevoie de o recredibilizare a sistemului constituţional şi a Constituţiei însăşi. Nu pentru că această Constituţie ar fi fost prost alcătuită, aşa cum am arătat, ci pentru că, profitând de ambiguităţile pe care ea le cuprinde, politicieni, demnitari, preşedinţi au răstălmăcit-o, au interpretat-o abuziv, însoţiţi, ca întotdeauna, din păcate, şi de instituţii sau de persoane care ar fi trebuit să se afle în afara jocului politic, încât astăzi, după tot ceea ce a însemnat experienţa ultimilor şapte-opt ani, cel puţin, e nevoie de o recredibilizare, de o clarificare şi de o reaşezare în forţă a legii fundamentale a României. Sigur că aceste ambiguităţi sau aceste locuri prin care s-a putut strecura interpretarea abuzivă erau acoperite în spiritul Constituţiei. Consider şi acum că o citire, o înţelegere şi o aplicare cu bună credinţă democratică a spiritului Constituţiei ar fi putut evita crize şi confruntări care ne-au făcut rău. Dacă, totuşi, asta s-a întâmplat, datoria noastră, a celor care revizuim această Constituţie, este să o revizuim în aşa fel încât aşa ceva să nu mai fie posibil, este să o revizuim în aşa fel încât regulile jocului politic, social, regulile fundamentale ale acestui contract major care este o constituţie să nu mai fie într-o aşa măsură interpretabile şi, în orice caz, să nu mai pună în pericol, aşa cum s-a întâmplat, însăşi separaţia puterilor în stat, însuşi regimul de funcţionare normală a instituţiilor democratice", a spus Antonescu. 

 

În opinia Preşedintelui Senatului României, procesul de revizuire al Constituţiei va fi rezultatul unei ample dezbateri publice, deoarece legea fundamentală se face pentru cetăţeanul român, deci european, al deceniilor care urmează. ,,Constituţia se face cu scopul de a întruni un consens cât mai larg nu doar în Parlament, ci în societate, pentru că aceasta trebuie să încerce să pună bazele, în calitate de contract acceptat şi respectat de cetăţenii acestei ţări, unui nou început, pentru o societate care, în prezent, este apăsată, afectată, în primul rând, de dezbinare şi de neîncredere", a declarat Crin Antonescu.

 

Preşedintele Senatului a atras atenţia asupra riscurilor care trebuie evitate în procesul de revizuire a legii fundamentale a ţării, punctând faptul că un astfel de document nu este elaborat pentru un ciclu electoral, ci este făcut cu speranţa unei durate de viaţă cât mai lungi şi care întruneşte dorinţele societăţii. Trebuie să se ţină cont pe parcursul întregului proces că revizuirea se face cu gândul la principii şi mecanisme şi nu la oameni.

 

,,Primul risc care ne sare în ochi, şi pe care, cu toată sinceritatea vă spun, că vrem să-l evităm, este de a grăbi şi de a trece în forţă această revizuire, atâta vreme cât există o majoritate politică de peste două treimi, suficientă deci pentru a-şi impune punctul de vedere. Nu vrem să facem asta. Partidele care compun azi această majoritate uriașă susțin cu tărie că înțeleg că această Constituție nu poate să fie făcută doar de către noi, doar cum vrem noi, doar pentru noi, pentru că noi avem această majoritate în urma unor alegeri, pentru un ciclu electoral.  Constituția se face nu doar pentru un ciclu electoral, Constituția se face nu doar pentru cei majoritari, Constituția se face cu speranța unei durate de viață, deci de răspuns adecvat la nevoile societății, cât mai lungi și cu speranța că întrunește consensul pe regulile fundamentale al celei mai mari părți, dacă nu al întregii societăți. Al doilea pericol este cumva deja evocat, acela de a ne pierde într-o bătălie din nou cu sens și cu efect electoralist imediat. Suntem hotărâți să evităm angajarea într-o asemenea bătălie. Nu este o Constituție făcută după cum vrea Traian Băsescu, nu va fi o Constituție revăzută împotriva lui Traian Băsescu. Revizuirea Constituției se face și se va face sper cu gândul la principii și mecanisme, nu la oameni mai mult sau mai puțin bine intenționați", a precizat Crin Antonescu.

 

În încheiere, Crin Antonescu a dat asigurări că atât Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei cât şi forumul constituţional vor fi în legătură şi vor colabora permanent cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi constituţionaliştii occidentali. 

 

"Sunt acestea o asemenea viziune și un asemenea spirit șansele bune pe care revizuirea Constituției ni le oferă. Eu cred că avem capacitatea, și societatea civilă, dar și clasa politică, să înțelegem că a modifica o Constituție este ceva excepțional, este ceva în care lucrăm nu cu întâmplările zilei, nu cu conjuncturile politice ale momentului, ci cu toată experiența noastră, politicieni sau simpli cetățeni, acumulată în peste 20 de ani de încercare a așezării stabile a unei democrații și, mai ales, că lucrăm cu aspirațiile noastre, pentru noi, pentru cei care vin după noi, legate de lumea în care vrem să trăim. Fără îndoială, Comisia, și probabil și Forumul, vor fi într-o permanentă legătură și, de ce nu, colaborare, și cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția, și cu constituționaliști din lumea democratică occidentală, și cu exemplul sau soluțiile oferite de alte constituții din această lume, dar cred că cel mai puternic temei pe care putem să construim ceva sănătos este acest înțeles pe care trebuie să-l avem în interiorul nostru și pentru tot ceea ce înseamnă societatea noastră. Sunt, în mod neuzual, deosebit de optimist. Sunt lucruri pe care am vrea să le facem, sunt lucruri de care avem nevoie și pe care, deocamdată, nu le putem face din motive economice, din motive de criză, din multe alte constrângeri. Revizuirea Constituției într-un spirit așa cum am încercat să-l descriu, iată un lucru care stă pur și simplu doar în puterea noastră. Iată un lucru de la care nicio conjunctură și niciun factor intern sau extern nu ne poate opri dacă ni-l dorim cu adevărat, dacă-l înțelegem cu adevărat, dacă avem ceea ce cred că se poate numi bunăvoință politică. E poate și șansa se a relegitima în ochii unei societăți dezamăgite și neîncrezătoare în politic și politică, e șansa poate de a relegitima și a da o nouă șansă acestei activități, acestei acțiuni, acestui înțeles profund democratic și necesar al politicii", a conchis Crin Antonescu.Categorie: NEWS ALERT! | Vizualizări: 393 | Adăugat de: SKL | Tag-uri: revizuirea constitutiei, presedintele romaniei, crin antonescu, traian basescu, referendum | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: